In aceasta perioada se livreaza din stoc in maxim 3 zile lucratoare

Simplu si rapid, taierea de primavara la trandafiri

Ei, si cum eram noi ocupati cu Sfantu’ Valentin, iata ca s-a incalzit afara, trandafirii au inmugurit si levanticile au infrunzit!!! Sa fi pierdut startul la taierea de primavara?!

In teorie, taierea se face dupa ce au disparut pericolele de inghet tarziu, dar in practica, cine nu mai poate astepta sau are mult prea multi trandafiri ca sa-i ajunga timpul din luna martie, isi poate alege un interval mai cald si se poate apuca de treaba. Cum facem asta? Haidem sa reluam impreuna un articol mai vechi despre cum se taie toti trandafirii de gradina.

Primul criteriu de ghidare este ce vrem sa obtinem, cum am taiat anul trecut si ce-a iesit. Amintiti-va ce a fost bine si ce n-a functionat in trecut in gradina, i-ati taiat prea mult, sau prea putin de s-au facut balauri? 

Taierea trandafirilor englezesti nu se face extrem, nici de la rasul solului, oricine v-ar spune altfel, dar nici deloc. Mult, putin, clar! trandafirii trebuie taiati primavara pentru:

1. o forma frumoasa

2. o crestere sanatoasa

3. o inflorire abundenta

Doar atat ne intereseaza! Ca sa fie simplu pentru voi, am impartit toti trandafirii in patru categorii, tinand cont de dimensiunea pe care o au la maturitate si de modul cum infloresc. Deci nimic complicat, daca ati avut ochi pentru ei peste an, sigur ati observat cine infloreste repetat si cine infloreste o singura data, cine se dezvolta masiv, si cine ramane in forma moderata de tufa.

Asadar:

1. Trandafirii cu cresterea moderata, sub forma de TUFA,includ trandafirii englezesti, thea hybrid, floribunda, trandafirii pitici si miniaturali, trandafirii altoiti pe trunchi (trandafirii copacei sau pomisori cu exceptia plangatorilor).

2. Grupa trandafirilor arbustivi cu crestere puternica, invaziva, include trandafirii Old Rose, trandafirii pentru garduri vii si trandafirii salbatici (macesii).

3. Trandafirii cataratori/ urcatori.

4. Trandafirii rambler si trandafirii altoiti pe trunchi plangatori (pomisorii sau copaceii de trandafiri plangatori).

Buuun, acestea fiind clare, perioada in care ar trebui sa ne apucam de taiat este primavara, de indata ce au aparut primii muguri rosii pe tulpini.

Nu taiati toamna decat daca trandafirii au crescut prea mult, nu pot fi ancorati de suporturi si risca sa fie rupti peste iarna de vanturile puternice. 

In primavara nu exista o data fixa, depinde de capriciile vremii, de microclimatul in care traiti, de zona si de expunerea gradinii. De pilda, o gradina aflata in afara orasului va porni cu cel putin cu o saptamna mai tarziu decat una aflata intr-o zona adapostita intre alte imobile din oras. Mai mult decat atat, in ultimii ani am observat ca trandafirii pornesc binisor mai devreme in vegetatie, inainte de 1 martie, probabil ca urmare a fenomenului de incalzire globala. Asadar, luati-va ca reper propria gradina inmugurita si propriile observatii de la un an la altul si orientati-va mai putin dupa vechile practici, pentru ca intre timp clima s-a modificat.

Ca reguli generale, ce trebuie taiat? Ce se taie si ce nu se taie? Primavara, se taie tot ce se numeste trandafir, cu exceptia celor din categoria maces, Old Rose si Rambler cu o singura inflorire pe an. Trandafirii care au o singura inflorire pe an nu se taie primavara. 

Inventar! Ce aveti nevoie inainte sa va apucati de taiere?

Ca regula de aur pentru taiere, este nevoie de foarfeci bine ascutite si potrivit de mari. Pentru crengute si tulpini cu grosime de pana la 1cm diametru folositi o foarfeca normala de gradina, pentru cele cu diametru de 1-3cm folositi foarfeca cu manere lungi (aceea pentru curatat copacii!), iar pentru tulpini mai groase de 3cm, un fierastrau de gradina.

Aveti instrumentele? Atunci asigurati-va ca sunt bine ascutite si … spor la treaba! Uneori, foarfecele nou-noute din magazin nu sunt bine ascutite. Verificati-le! Daca foarfeca rupe sau crapa tulpinile in taiere, mai bine va opriti si o ascutiti asa cum facem cu orice cutit de bucatarie. Nu numai ca ferim trandafirii de un stress inutil, dar si taierea se face mult mai repede si fara nervi.

Mai este o chestiune legata de substantele de dezinfectare, mai pe scurt –  spirt. In trecut, noi spuneam ca daca cineva a avut unul sau mai multi trandafiri care au fost bolnavi, dupa ce ii taie acum, sa faca tot posibilul si sa dezinfecteze lamele foarfecii pana sa treaca la urmatoarea tufa pentru ca astfel va preveni infectarea intregii gradini.

Nu mai este valabil decat daca ati cumparat toti trandafirii de la noi, de la Gradina Bijoux. Fiind singurul distribuitor autorizat, cu certificat emis de David Austin Roses pentru autenticitatea si sanatatea trandafirilor, dvs sunteti complet protejat si asigurat ca trandafirii nostri nu sunt purtatori de  boli grave sau virusi. 

Daca insa, aveti si alti trandafiri din alte surse, este obligatoriu sa dezinfectatii lamele foarfecii dupa fiecare planta in parte, nu numai dupa un exemplar mai sensibil. Sunt prea multe cazuri grave de trandafiri virusati de care am auzit in ultima perioada! Un trandafir contaminat imbolnaveste si usuca toata gradina de trandafiri!

Apoi. Care e distanta fata de mugure la care facem taierea? Scoala traditionala zice ca la 3mm deasupra mugurelui, facand o taiatura oblica. E foarte bine, insa in ultimii ani, Societatea Nationala de Horticultura din UK, (si nu numai ea) a confirmat ca nu e necesar sa masuram cu precizie aceasta distanta de 3mm, ci ar fi suficient sa nu ranim mugurele sau sa nu taiem imposibil de aproape de acesta.

Se taie si trandafirii proaspat plantati? Nu. Trandafirii plantati in toamna precedenta doar se curata de lemnul degerat si se scurteaza pana la 15-20 cm deasupra solului, daca este cazul.

In conculzie, taiati TUFELE pana la 40 – 50 cm deasupra solului, taiati tot ceea ce pare bolnav sau uscat, precum si tot ce creste inghesuit in interiorul tufei. Forma obtinuta ar trebui sa arate ca un pahar, cu 5-6 ramificatii puternice. La limita, daca aveti foarte putin timp la dispozitie, si multi-multi trandafiri puteti folosi o unealta electrica, cum ar fi o drujba. Este din ce in ce mai populara aceasta metoda prin care trandafirul e ‘ras’ pur si simplu pana la o inaltime data, fara sa se tina cont de milimetri sau de muguri.

Noi nu folosim procedura, pentru ca, pe langa placerea de-a sta afara dupa iarna interminabila, trandafirii spun multe despre ei insisi, ne ajuta sa-i cunoastem mai bine, care cum a iesit din iarna, cum arata lemnul, cat de afectat este de ger, exista sau nu urme de boli pe scoarta … plus ca pasarile canta muuult mai frumos decat drujba! 🙂

Trandafirii altoiti pe picior, care sunt practic tufe altoite pe picior, trebuie si ei taiati cu 1/3 din inaltime, de asemenea rarind si simplificand structura tufei pana la 5-6 ramuri tinere si viguroase. ( Doar trandafirii altoiti pe picior cu coroana plangatoare se taie dupa alte reguli! Vedeti paragraful referitor la rambleri!)

Trandafirii patio, piticii si miniaturalii nu cresc atat de mult, dar ca sa fie treaba buna, luati-i la mana si pe ei, curatati-i de uscaturi si luminati  ramurile crescute inghesuit.

Trandafirii arbustivi cu o singura inflorire pe an, precum macesii si trandafirii Old Rose, nu trebuie taiati acum, ei se taie numai vara, dupa ce si-au terminat inflorirea! Sorry, daca ii taiati primavara, nu vor mai inflori mare lucru, deci este de preferat ca, daca nu ati apucat sa faceti taierea lor la timp, acum e mai bine sa-i lasati asa 🙂

Trandafirii Old Rose cu mai multe infloriri pe an, trandafirii englezesti de gard viu si arbustivii de mari dimensiuni (precum Reine de Violettes, Ferdinand Pichard, Louise Odier, Baron Girod de L’Ain) se mai tin in forma in timpul anului prin dead-heading.

Ce inseamna dead-heading? Inseamna inlaturarea florilor ofilite cu codita mai lunga, ca pentru pus in vaza. In acest fel tufele raman frumoase, intr-o forma rezonabil de mare si stufoasa. Tot pentru o forma frumoasa se mai practica taierile de intinerire. Trandafirii cultivati ca garduri vii ar trebui intineriti periodic si scurtati cu un fierastrau electric dupa inflorire. Dar, daca va place sa aveti iarna macese pe ei, cum ne place si noua :), puteti intarzia taierea lor pana primavara foarte devreme, cand apar primele capete de ghiocei.

Taierea trandafirilor cataratori se face dupa caracterul infloririi, deci inca ceva ce sigur ati observat! Urcatorii si Ramblerii cu o singura inflorire pe an (de regula exceptional de bogata) produc florile pe lemnul vechi, deci se taie/ intineresc/dead head precum Old Rose de mai sus, vara dupa inflorire, nu primavara.

Trandafirii urcatori cu inflorire repetata, adica cei care ne intereseaza cel mai mult si pe care ii recomandam la Gradina Bijoux, au nevoie de taierea de primavara. Ei isi produc florile tot anul pana la venirea iernii, pe ramurile laterale crescute proaspat in anul curent. 

In cazul cataratorilor englezesti cu mai multe infloriri pe an, curatam discret ici si colo cat sa obtinem o structura aerisita, indepartam uscaturile si ramurelele slab dezvoltate, si renuntam la macesele si florile ofilite cu codita lunga, daca nu am facut-o deja de anul trecut si au ramas asa peste iarna. Si cu asta basta, am taiat cataratorii 🙂 

Acum, noi vrem musai sa ne intoarcem la subiectul Rambleri, pentru ca un trandafir rambler este o vedeta, cat ar fi gradina de mica! 

Vara n-ar mai fi vara fara acesti trandafiri urcatori! Spectacol cu sute de flori asa cum pot sa faca ramblerii, mai rar sa faca alt neam de planta! Ramblerii infloresc abundent si pe o perioada lunga, deci ii prindeti infloriti si la casa de vacanta, dar asigurati-va ca mergeti sa-i vedeti pana la 1 iulie cand se cam pregatesc de incheiere!

La momentul cand s-a terminat inflorirea, Ramblerii (macesii si Old Rose de asemenea) ar cam trebui taiati si pregatiti pentru anul urmator. Ce bine! Ca, daca si acestia s-ar taia primavara, am avea serios de munca!

Ramblerii isi produc florile pe ramurile crescute anul trecut, asadar, ca sa-i tineti in forma frumoasa si sa infloreasca bogat, este bine ca vara, dupa inflorire sa-i rariti pastrand o ramura din trei si de preferat pe cele mai tinere.

ATENTIE! Exceptie fac varietatile de rambleri cu inflorire continua de la David Austin: The Albrighton Rambler, The Lady of the Lake, Malvern Hills si Snow Goose. Fiind exceptionali, acestia se taie primavara impreuna cu toti ceilalti urcatori englezesti. Si ei infloresc pana toamna tarziu si deci nu se pot taia vara.

Trandafirii plangatori altoiti pe trunchi, nu sunt altceva decat rambleri altoiti pe o tulpina salbatica! Deci ii taiati si pe ei puternic dupa inflorirea din vara, rariti ramurile descongestionand coroana, si apoi asteptati sa vina primavara urmatoare si sa faca flori!

Trandafirii acoperitori de sol, sau trandafirii taratori cum li se mai spune, nu prea se taie, pentru ca scopul este sa avem un covor bogat, o increngatura deasa de ramurele si flori. Dar, daca aveti lastari verticali care strica ‘zen-ul’, trebuie sa ii taiati. Pentru viteza si comoditate, folositi o foarfeca cu lame lungi, cum este aceea pentru garduri vii.

Ok, gata! Am acoperit tot si am taiat tot! Mai urmeaza ceva dupa taiere?

Cam da! Strangeti toate resturile rezultate in urma taierii plus frunzele de trandafiri ramase in straturi, aruncati-le in gunoi, sau mai bine ardeti-le si puneti cenusa in gradina. Daca raman resturile de trandafiri in gradina, ele pot fi un focar de infectare cu bolile fungice pe care (poate) le-au avut in anul anterior.

Pentru trandafirii altoiti pe trunchi, cataratorii si ramblerii din gradina, verificati suporturile si faceti reparatiile necesare. Mai tarziu in sezon, crescand cum sunt ei capabili, asta nu mai este atat de usor!

Apoi, ocupati-va de fertilizare. Folositi biostimulatorul Mycorrhizal Fungi pentru sanatatea plantelor si fertilizatorul organic Rose Food pentru nutritie completa, ambele produse fiind special formulate de echipa David Austin Roses pentru trandafiri. Utilizati cantitatea recomandata pe fiecare pachet, si distribuiti peste tot un strat de 5-7 cm de compost sau gunoi de grajd maturat (mranita). Aceasta imbunatatire va ajuta structura solului, prin inglobarea fibrei vegetale, veti avea un pamant mai putin predispus la crapare si cu o retentie mai buna a apei. Iar astfel, trandafirii vor inflori mai bogat si vor rezista si mai bine in fata maladiilor.

Si cam atat. Sa aveti spor, un an cu vreme buna si muuuulte flori pe trandafiri!!!! 🙂